Artistieke leiding

Mariette Effing

is momenteel dirigent van het  Stadsjongenskoor Oldenzaal,Tiels Mannenkoor, het Koninklijk Zutphens Mannenkoor en Mannenklank Glanerbrug  Als muziekjournalist maakt zij als redactiesecretaris deel uit van het tijdschrift ZINGmagazine.

Als specialist in jongens- en mannenkoorzang is ze is artistiek leider van het initiatief  Boys, keep on singing!,  met als doel meer jongens en jongemannen aan het zingen te krijgen én  te houden.  In dat kader nam ze deel aan rondetafelgesprekken tijdens het festival Europa Cantat in Pécs (H) en gaf ze in de zomer lezingen tijdens het World Symposium on Choral Music in Barcelona en geeft ze regelmatig lezingen over onder andere repertoire.

Mariette Effing studeerde hoofdvak blokfluit, schoolmuziek en koordirectie aan het Twents Conservatorium te Enschede. Na de afronding van haar studie schoolmuziek studeerde ze als koordirigent af bij Kees Stolwijk. Daarna nam ze privélessen in o.a. orkestdirectie en volgde ze  verschillende keren de Kurt Thomas Cursus. In het kader van een nieuwe studie nam zij daarna ook lessen bij Jos Leussink in Zwolle waarna zij het einddiploma koordirectie (Master) behaalde aan het ArtEZ conservatorium te Enschede. Sindsdien dirigeerde ze diverse koren in de Euregio waaronder het Oost Nederlands Kamertjeskoor, de Twente University Singers en het Mesumer Männerchor. In het seizoen 2017-2018  kreeg ze carte blanche bij het project kamerkoor Canticum Novum in Nijverdal.

Mariette Effing was tot april 2013 bestuurslid van het Nederlands Koor Festival. Om haar vakkennis op peil te houden bezoekt zij regelmatig symposia, studiedagen en festivals zoals Europa Cantat en het World Symposium on Choral Music.

Naar boven >
Home >